- Friluftsrådet
- Tilrettelegging
- Friluftsbarometer
Det er Forum for natur og friluftsliv i Møre og Romsdal som utarbeidet barometret med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune og i samarbeid med friluftsrådene og de frivillige friluftsorganisasjonene. Barometeret inneholder 10 utvalgte indikatorer som er viktig for bredden i friluftsliv i en kommune. Målet er at friluftsliv skal få mer oppmerksomhet og plass i kommunalt arbeid. Og vi vil jobbe for at Friluftsbarometeret blir en del av fylkesstatistikken.
I målingene er det Molde kommune som samlet sett kommer best ut. Molde skårer blant annet høyt på status i framdrift i arbeidet med friluftslivets ferdselsårer, utlånsordning for friluftsutstyr og har gode tall på Stikk UT!-deltakere.
Her ser dere resultaten fra den første utgaven av Friluftsbarometeret 2023-2024:
Vil de vite mer om friluftsbarometert gå inn på nettsidene til FNF, her finner dere rapporten på alle målingene: FNF Friluftsbarometer
Eksempler på andre funn i målingene:
- Aukra har ni meter gang- og sykkelveg per innbyggar.
- 84 prosent av dei busette i tettbygde strøk i Averøy har trygg tilgang til rekreasjons- og nærturterreng.
- Vestnes har flest statleg sikra friluftsområde per innbyggar.
- Møre og Romsdal mista 1.051 dekar potensielt tilgjengeleg strandsoneareal i perioden 2020-2023. Mest areal har forsvunne frå Ålesund kommune, der det no er 133 dekar mindre strandareal til allmenn bruk enn for tre år sidan.
- Smøla og Molde ligg fremst i arbeidet med friluftslivets ferdselsårer.
- Alle kommunar i fylket medlem i friluftsråd.
- Molde, Ålesund og Sula har flest utlånsstadar for friluftsutstyr med tre kvar.
- Ein femtedel av innbyggarane i Aukra, Gjemnes og Tingvoll går Stikk UT!
Bakgrunn for friluftsbarometeret
Friluftsliv er et område det er vanskelig å finne tall for når det gjelder aktivitet og tilrettelegging. Friluftsliv skjer ofte i uorganisert form. Målet med Friluftsbarometeret er å lage et verktøy som kan gi måltall på hvordan det står til med friluftsarbeidet i kommunene. Det kan også være med å vise til nyttige tiltak som kan fremme friluftsliv. Mer kunnskap og tall om friluftsliv vil forhåpentligvis føre til flere bevilgninger til gode tiltak i tiden fremover.