- Friluftsrådet
- Tilrettelegging
- Statlig sikring
Kommuner og friluftsråd kan søke Miljødirektoratet om økonomisk støtte til å sikre seg råderett over viktige friluftsområder. Ordningen innebærer at direktoratet bidrar med midler til kjøp av grunn eller varige bruksavtaler, og området får status som statlig sikret friluftsområde. I praksis kan dette dreie seg om alt fra områder til parkeringsplasser til større friluftsområder. Er området som ønskes sikret av regional verdi kan staten betale inntil 100 % av kostnadene. Er det mest for lokalbefolkningen dekker de 50% av beløpet.
Friluftsrådet bistår gjerne med tips og råd og kan være med på synfaring.
Når et område er sikret kan en søke om midler til tilretteleggingstiltak. Eksempler på slike tiltak kan være; gapahuker, bålplasser, stupebrett, parekringsplasser og utbedrelse av stier. MEn dette forutsetter av det foreligger en forvaltningsplan for området som er godkjent av fylkeskommunen.
Vi gir rettleiing til frivillige som vil påverke kommunen til å sikre eit område. Vidare er vi med på synfaringar og møter med kommunen og grunneigarar. Når kommunen skal i gang med sjølve søknaden om sikring, gir vi også «steg-for-steg»rettleiing.
Dei aller fleste søknadane blir innvilga, og dette er ei viktig kjelde til finansiering av tilretteleggingstiltak. Både kommunane sjølve og friluftsrådet søkjer kvart år offentlege midlar til tilretteleggingstiltak i desse områda. Det kan vere til tiltak som gapahukar, bålplassar, stupebrett, flytebrygger, stiar, toalett, parkeringsplass osb. Føresetnaden er at kommunane saman med friluftsrådet lagar forvaltningsplanar for kvart av områda, som skal godkjennast av fylkeskommunen.